söndag 1 februari 2009

Bekännelse


Ja! Jag är en tvättäkta New Age mum. Jag klär mig i koftor från Indiska, bär ett brunt indianpärlshalsband med ett hänge i mörk trä från Senegal och jag klarar inte av att gå över till linser mer än några dagar. Ja, jag lär min dotter vikten av att bry sig om naturen och att utöva yoga. Ja, jag tvingar in henne i ett annorlundaskap med mina tankar och ideal och kanske gör jag det svårt för henne därigenom.

Man får inte hjärntvätta sina barn. Särskilt inte om hjärntvätten går emot allt vad de andra barn får "lära sig". Min dotter till exempel äter inte socker. Hon tror att det är dåligt för hälsan. Och det skulle man kunna säga är emot vad andra barn får lära sig. För vem bryr sig om det stora hotet om hål i tänderna när man är sju år gammal?

Det började med en utmaning. Hon skulle få 250 kronor om hon klarade av att låta bli socker fram till jul. Det var stundtals svårt, hon uttryckte frustration, hennes kusin fick glassbåtar och pepparkakor, hennes klasskamrater klämde i sig muffins på avslutningsfesten, julen närmade sig med stora knäck. och ischokladdoftande steg. Hon funderade ibland på att hoppa av och bad mig att göra ett undantag. Jag sa att hon fick hoppa av om hon ville men att dealen då var bruten. Hon valde att följa pengarna och hon klarade det.

Sedan besökte hon sin far på Island och blev övergödd på nytt. Kolayoghurt med chokladpuffar till frukost, skuffakaka (chokladkaka med chokladöverdrag och kokosflingor) efter varje mål och mat med mer tillsatser är naturliga ingredienser.

När hon kom hem sa hon: "Nu har jag slutat med socker!" Och mycket riktigt, det spelar ingen roll hur många fikalängder som serveras på släktkalas eller fredagsgodisskålar hennes kompisar ställer fram. Hon tittar inte ens på det.

Detta är ett resultat av min hjärntvätt. Är det synd om henne? Kommer hon att bli socialt utstött? Kommer det att komma en backlash i tonåren där hon proppar sig full, går upp 20 kilo och får Diabetes typ 2? Eller kan det möjligtvis vara så att jag gör henne en tjänst?

Hon har redan bestämt sig för att snart sluta med vitt mjöl.

1 kommentar:

  1. Hon verkar ju vilja ta beslut själv så det går ingen nöd på henne. Andra "hjärntvättar" sina barn framför TV och proppar i dem burgare från mcD...
    Jag tycker det är bättre med yoga och linser :)
    Bara som en liten tanke som slog mig...
    ...ni/du kanske bör vara vaksam på att hon inte ser mat som något farligt? Om hon först slutar med socker, sedan mjöl... vad kommer sedan? Kanske bättre att lägga fokus på endast det som är positivt och inte lägga "förbud" som riskerar att bli hälsoterror.

    SvaraRadera